Aantoonbaar veilige voedselproductie
Met regelmaat verschijnen nieuwsberichten over incidenten of terugroepacties omdat er sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. Bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelenbranche moeten voldoen aan steeds meer wet- en regelgeving op dit gebied. Daarnaast stellen klanten meer eisen op dit vlak.
Op Europees niveau is er de richtlijn 93/43/EG (Richtlijn inzake levensmiddelenhygiëne). Op nationaal niveau (NL) is deze wetgeving opgenomen in het Warenwetbesluit. Met een gecertificeerd voedselveiligheidssysteem kunnen bedrijven aantoonbaar maken dat ze aan klanteisen en aan de geldende wet- en regelgeving voldoen.
Hieronder geven we drie vormen van voedselveiligheidssystemen weer. Bij de keuze welke het beste past bij uw organisatie speelt de klant en het marktgebied een grote rol. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat het voedselveiligheidssysteem goed bij de organisatie past en werkbaar moet zijn. IMC-consultants levert dan ook geen standaardoplossing, maar kijkt wat het beste alternatief is. Het is dus altijd maatwerk.
HACCP (Hazard Analysis on Critical Control Points) is geen norm maar een methode om kritische punten in het proces aan het licht te brengen en deze te beheersen. Belangrijke aspecten hierbij zijn:
De norm ISO 22000 (eisen aan een organisatie in de voedselketen) vormt een goede basis voor organisaties die nationaal en/of internationaal opereren. ISO 22000 volgt de structuur van ISO 9001 met een nadrukkelijke focus op voedselveiligheid. ISO 22000 stelt eisen aan een voedselveiligheidssysteem. De belangrijkste zijn:
Voor alle organisaties in de voedselketen is deze norm toepasbaar:
De Engelse brancheorganisatie BRC (British Retail Consortium) heeft een eigen standaard ontwikkeld voor voedselveiligheid, de BRC Global Standard for Food Safety. Deze standaard geniet internationaal veel aanzien en wordt in veel landen geaccepteerd. De BRC-standaard is gebaseerd op de HACCP-methodiek aangevuld met een aantal specifieke eisen. De belangrijkste zijn: